18.30-19.00: walk in & coffee
19.00-20.00:
conversation pieces: undercurrent
Η undercurrent ενεργοποιεί μια performative συνθήκη παράλληλων συμμετοχικών συνδιαλλαγών γύρω από τους κεντρικούς άξονες* του coming times. Σε έναν κοινό χώρο, σε τρία διαφορετικά τραπέζια, ομαδικές συζητήσεις θα εκτυλίσσονται παράλληλα με αφορμή έναν εναρκτήριο αναστοχασμό που θα μοιραστεί η κάθε συντονίστρια-οικοδέσποινα. Τα παρευρισκόμενα άτομα μπορούν να επιλέξουν σε ποιό τραπέζι αρχικά θέλουν να συμμετάσχουν, ενώ σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή επιθυμούν θα μπορούν να μετακινούνται σε κάποιο άλλο. Ένας συμμετοχικός κύκλος πολυφωνικών αποτυπώσεων που προσδοκά να αναδείξει τη δυναμική της οριζόντιας συνύπαρξης και την – απο τη βάση σχεσιακή- παραγωγή γνώσης απο ομότιμα άτομα. To conversation pieces αποτελεί το εναρκτήριο σημείο του συμποσίου και λειτουργεί ως μια πρώτη συνάντηση της εφήμερης κοινότητας αλλά και ως ένα warm up για όσα ακολουθήσουν.
- * – αποαποικιακή σκέψη στο πεδίο του χορού
- – φεμινιστικά μοντέλα διακυβέρνησης
- – διατομεακά φεμινιστικά μοντέλα (συν)εργασίας
bio
Η undercurrent είναι μια ανεξάρτητη επιμελητική πλατφόρμα για διαλεκτικές, επιτελεστικές και εκπαιδευτικές πρακτικές στο πεδιο του χορού, της χορογραφίας και της περφόρμανς και πέραν αυτών. Αναπτύσσει και υλοποιεί ποικίλα πολιτιστικά έργα μέσα από ατίθασους τρόπους, αποκλίνουσες μορφές και μέσα. Οραματίζεται να διευρύνει τον κριτικό διάλογο στο τοπικό πλαίσιο του τι είναι παραστατικές τέχνες σήμερα, καθώς και να ενισχύσει διάφορα πλέγματα συνεργασίας και επικοινωνίας με το διεθνές πλαίσιο. Η undercurrent ξεκίνησε στην Αθήνα (GR) το 2022 από τη Χριστίνα Καραγιάννη, την Έλενα Νοβάκοβιτς και τη Νάσια Φουρτούνη.
20.00-21.30:
performative dinner: Δώρα Ζούμπα & Άννα Χουσιάδα
Recipes For Uncertain Outcomes
Πώς μπορεί μία συνταγή και η διαδικασία που θα ακολουθηθεί για την παρασκευή ενός φαγητού να συνομιλήσει με προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στο πεδίο της τέχνης;
Τι είδους πολιτισμό παράγουμε και καταναλώνουμε;
Ποια είναι τα υλικά της καλής συνεργασίας;
Πώς παίρνει κανείς τις “σωστές” αποφάσεις που θα ορίσουν το αποτέλεσμα;
Το Recipes for Uncertain Outcomes είναι ένα παιχνίδι υλικών και συνταγών, ένα score εξερεύνησης, συνεργασίας και αυτοπαρατήρησης. Τα συμμετέχοντα άτομα καλούνται να εμπλακούν δημιουργικά σε μια διαδικασία με ανακριβείς δοσολογίες και αβέβαια αποτελέσματα για να αναδείξουν ζητήματα που αφορούν στη φροντίδα, στη συμμετοχή και στην ευθύνη απέναντι στο αποτέλεσμα που επιθυμούν να προσφέρουν, είτε αυτό λέγεται παραστατικό γεγονός, είτε συλλογικό πιάτο.
performative dinner: Για δηλώσεις συμμετοχών για το Recipes For Uncertain Outcomes, μπορείτε να στείλετε email στο [email protected]
bio
Η Δώρα Ζούμπα σπούδασε σύγχρονο χορό, ιστορία και θεωρία της τέχνης, επιµέλεια εκθέσεων και εφαρμοσμένη οικοψυχολογία (ecotuning). Τα δηµιουργικά της ενδιαφέροντα περιστρέφονται γύρω από κινούµενα σώµατα, διευρυµένες χορογραφικές προσεγγίσεις, συµµετοχικά και διεπιστηµονικά project και τη διερεύνηση των καλλιτεχνικών και συνεργατικών πτυχών της επαφής, της ανταλλαγής και της µάθησης που προκύπτουν µέσα από την αλληλεπίδραση “ανθρώπου-φύσης”. Η πρακτική της εστιάζει σε συµµετοχικές δράσεις που προσκαλούν κοινότητες και ενεργοποιούν ένα διάλογο γύρω από τα κοινά (commons), την οικολογία, τη συµβίωση και τα οικοσυστήµατα µέσα στα οποία κατοικούµε. Καλλιτεχνικά και ερευνητικά ασχολείται με το φαγητό, τα food politics και ζητήματα τροφικής δημοκρατίας. Ζει και εργάζεται σε αστικά και ‘φυσικά’ περιβάλλοντα και σε ό,τι υπάρχει ανάµεσά τους, καλλιεργεί το μποστάνι της, συλλέγει καρπούς, βότανα και παραδοσιακούς σπόρους και ζυμώνει ψωμί με το δικό της προζύμι.
Η Άννα Χουσιάδα είναι εικαστικός με έδρα την Αθήνα. Η δουλειά της εστιάζει στην ανθρωπολογία του φαγητού και της χειροτεχνίας ως πρακτικές φροντίδας, και αποτελείται από συμμετοχικές δράσεις και εγκαταστάσεις που σκοπό έχουν να ενεργοποιήσουν έναν ιστορικό, κριτικό και πολιτικό διάλογο. Της αρέσει να εξετάζει τις κοινότητες ως οικοσυστήματα και να διερευνά τη δυναμική των σχέσεων στο εσωτερικό τους. Χρησιμοποιώντας μεθοδολογικά εργαλεία που βασίζονται στην αλληλεξάρτηση και τη συλλογική παραγωγή γνώσης εργάζεται στον ενδιάμεσο χώρο μεταξύ τέχνης, έρευνας και παιδαγωγικής. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Εικαστικών Σπουδών της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας (2017) και του Advanced Masters of Research in Art and Design in Social-Political Context του Sint-Lucas University of Antwerp (2020). Έχει βραβευτεί από την ARTWORKS (2022) κι επιλέχθηκε από το Delfina Foundation του Λονδίνου ως υπότροφος του ΙΣΝ (2024). Φέτος, είναι μέλος της καλλιτεχνικής ομάδας του κοινοτικού προγράμματος “Μέλισμα” της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στη Β. Εύβοια.
21:45-22:15
performative act: Γεωργία Καρύδη
My Cosmos, O KOSMOS MU
«Οι εύθραυστες σκέψεις και οι αλλιώτικοι συνειρμοί ενός κοριτσιού σε ένα απόγευμα που γυρίζει σε νύχτα».
bio
Η Γεωργία Καρύδη είναι καλλιτέχνης, μουσικός και περφόρμερ που γεννήθηκε και δραστηριοποιείται στην Αθήνα. Η δουλειά της ερευνά το όριο μεταξύ θεωρίας και πράξης στην τέχνη, ενώ τα live σετ της επικεντρώνονται στα φωνητικά. Στα έργα της εγείρεται πάντα η φεμινιστική σκέψη και συναντώνται συχνά τα στοιχεία της αντίθεσης, του χιούμορ και του δέους. Η διαμεσική της πρακτική περιλαμβάνει ζωγραφική, γλυπτική, βίντεο, περφόρμανς και λεκτικές παρτιτούρες. Οι συνεργασίες της καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα καλλιτεχνών και μουσικών ειδών. Έχει επιμεληθεί ζωντανές ραδιοφωνικές εκπομπές (Cannibal Radio, Random Access Radio, Theory of Plankton), έχει δανείσει τη φωνή της σε ραδιοφωνικά σποτ, πειραματικές ταινίες, ντοκιμαντέρ και ταινίες μεγάλου μήκους και έχει εμφανιστεί σε θεατρικές παραγωγές τόσο συνθέτοντας μουσική όσο και ως ερμηνεύτρια. Τελευταία, συμμετείχε στο jazz αυτοσχεδιαστικό σύνολο Athens 3000, στο Jazz@Megaron του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.
Η δουλειά της έχει παρουσιαστεί στα:
Μουσείο Μπενάκη, Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, Εθνικό Θέατρο, Ίδρυμα Θεοχαράκη, Γαλλικό Ινστιτούτο, Ινστιτούτο Γκαίτε, Εθνική Λυρική Σκηνή, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Ελευσίς 2023 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, Knot Gallery, Ρομάντσο και αλλού.
Το υλικό της έχει δημοσιευτεί μεταξύ άλλων στις ετικέτες: Nutty Wombat, Inner Ear Records, Seagrave, Orila Records, Ecstatic, Bokeh Versions.